Low Vision

Van Nes Optiek heeft veel ervaring met het leveren van low vision hulpmiddelen aan (zeer) slechtziende mensen.  Er is sprake van low vision (slechtziendheid) wanneer het niet meer mogelijk is met een bril of contactlenzen van optimale sterkte de dagelijkse dingen te doen. Tijdens het low vision onderzoek wordt samen met u bekeken of uw zicht gebaat is bij een speciale (E-Scoop)bril en/of een vergrotend hulpmiddel zoals een beeldschermloep. De vergoeding voor deze hulpmiddelen komt vanuit de basisverzekering, wij regelen voor u deze financiële afhandeling met uw zorgverzekeraar.

E-Scoop: beter zien bij maculadegeneratie

Bij maculadegeneratie (MD) raakt het centrale deel van het netvlies, de macula, beschadigd waardoor een troebel of vertekend zicht ontstaat. Ook kan sprake zijn van het waarnemen van een doffe, grijze of zwarte vlek in het centrale zichtveld. “Met behulp van een op maat gemaakte E-Scoop bril kan het gezichtsvermogen in veel gevallen worden verbeterd”, vertelt Low Vision specialist Guido van Nes. “Het is het enige Low Vision hulpmiddel dat de hele dag in een normaal montuur gedragen kan worden om veraf én dichtbij beter te kunnen zien. Veel mensen kunnen dankzij deze bril weer zelfstandiger leven; bijvoorbeeld zelf naar de supermarkt lopen en boodschappen doen.”

Hoe werkt deze bril?
“De bril maakt gebruik van de buitenste rand van de macula waar het netvlies in veel gevallen nog onaangetast of in ieder geval minder beschadigd is. In de glazen wordt een prismadeel geplaatst dat ervoor zorgt dat het licht niet meer centraal op de macula maar in het buitengebied valt. Daardoor wordt het zichtbeeld iets verschoven. De doffe vlek die zonder bril midden in het zichtveld aanwezig is, verdwijnt naar de zijkant waardoor het centrale zichtveld verbetert. Het prisma is echter maar een van de vijf elementen in het glas die het zicht verbeteren.”

Wat zijn de andere elementen?
“De glazen hebben een gele kleur. Door de gele kleur wordt het scherpe licht gedempt en neemt het contrast toe waardoor de ogen minder snel vermoeid raken. Ook zijn de glazen voorzien van een coating met een ontspiegelende werking. Ieder glas is zo gemaakt dat het beeld iets vergroot wordt. Dat levert een helderder en rustiger beeld op waardoor vaak meer details kunnen worden waargenomen. En natuurlijk kunnen, net als bij een gewone bril, de glazen op sterkte worden gemaakt.”

Hoe reageren mensen die deze E-Scoop bril gebruiken?
“Wat cliënten mij vaak vertellen is dat zij gezichten beter herkennen, weer beter diepte kunnen inschatten – heel belangrijk als je bijvoorbeeld de stoep afstapt –, het zien als minder vermoeiend ervaren en meer details onderscheiden. Veel mensen geven ook aan dat zij minder afhankelijk zijn van anderen.”

Waar kun je laten onderzoeken of zo’n bril echt een verbeterd zicht oplevert?
“Bij ons in de winkel op Arcade de Korf kan de Low Vision specialist de ogen onderzoeken en direct laten ervaren of E-Scoop glazen effectief zijn voor de patiënt. Hij is speciaal opgeleid om te onderzoeken welke hulpmiddelen kunnen worden gebruikt om het zicht te verbeteren en zo de zelfredzaamheid te vergroten. De Low Vision specialist kan tijdens het visueel functieonderzoek beoordelen of en waarmee het zicht verbeterd kan worden. Vaak werken wij samen met de behandelend oogarts in de regio.”

MD is een proces dat niet kan worden gestopt. Betekent dit dat de bril ook steeds moet worden aangepast?
“Omdat het proces van MD geen invloed heeft op sterkteverandering van het oog is dat zelden het geval. Wel wordt het zicht minder omdat de kwaliteit van de macula langzaam minder wordt. Maar ondanks dat blijft het positieve effect van E-Scoop bestaan. Een aantal weken na levering van de E-Scoop bril volgt een controleafspraak. Dit wordt gedaan omdat wij benieuwd zijn naar de persoonlijke ervaring van de patiënt met E-Scoop.”

Het is gemakkelijk te bepalen of E-scoop glazen uw zicht verbeteren.