Zonnebrillen

Zonnebrillen hebben niet alleen een modische functie tijdens zomerdagen en op wintersport. Ze dienen vooral om ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en om een goed zicht te geven. Een goede zonnebril beschermt in de eerste plaats ogen tegen fel licht. Het ‘minder maken&lsquo (navragen Guido) van de hoeveelheid felle lichtstralen staat daarbij voorop, maar dit is niet voldoende. Te lange blootstelling aan UV-stralen kan vervelende gevolgen hebben. In het uiterste geval is blijvende beschadiging van het hoornvlies het gevolg. Omdat het hoornvlies geen pigment bevat als beschermende factor, dient een zonnebril deze functie als het ware over te nemen. En hoe beter het zonneglas, hoe hoger de beschermingsfactor.
  
 
Bekijk onze showroom
In het algemeen kan worden gesteld dat de grote merken goede kwaliteit leveren. Echter, een goed advies over de juiste zonnebril is van eminent belang. Het is bijna onmogelijk om zelf tussen twee zonnebrillenmerken te bepalen welke wel en welke niet voldoet aan de kwaliteitseisen. Ook de stelling dat de mate van kleuring van de glazen (hoe donkerder, hoe beter) de kwaliteit en juiste bescherming bepaald, is niet juist.

Ieder goed zonneglas heeft een eigen technische specificatie, waarbij de mate van UV-A en UV-B absorptie exact bekend is. 100% UV-absorptie is het meest veilig en gewenst. De ontvangen hoeveelheid zonlicht moet volledig worden geabsorbeerd. Ook hinderlijke reflecties en schitteringen moeten worden weggenomen. De contrastwerking is hierbij ook een belangrijk gegeven, want verschillende situaties met afwijkende hoeveelheden en intensiteit zonlicht moeten in alle gevallen comfortabel zicht opleveren.